{ "title": "Çarpanlara Ayırma", "image": "https://www.carpimtablosu.gen.tr/images/carpanlara-ayirma.gif", "date": "20.01.2024 01:34:58", "author": "İsmail ANIT", "article": [ { "article": "Çarpanlara Ayırma, bir polinomun veya tam sayının kendisini oluşturan bileşenlerin çarpımı şeklinde yazılmasıdır. Örneğin 28 sayısı 7 ve 4 sayılarının çarpımı şeklinde yazılabilir:7.4 ya da x kare eksi 4 polinomu (X-2). (X+4) şeklinde yazılabilir. Çarpanlara ayırmadaki asıl amaç bir bütünü daha küçük parçalara ya da bir polinomu indirgenemeyen diğer polinomlara kadar ayırmaktır. Çarpanlara ayırma işlemine bir nevi sadeleştirme işlemi de diyebiliriz. Çarpanlara ayırma işleminin tersi işleme de genişletme işlemi denilmektedir.

Çarpanlara ayırma ile ilgili soruları çözer iken özdeşliklerden de faydalanırız. Özdeşlikler, içerisindeki bilinmeyenlerin alabileceği her değer için doğru olan eşitliklere denir. Çarpanlara ayırma sorularında ve çözümlerinde kullandığımız bazı önemli özdeşlikler vardır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır.
Bu özdeşlikler bu şekilde devam etmektedir. Paskal üçgeni yardımı ile 4,5,6. Derecelerdeki iki terimli sayıların toplamının veya farkının özdeşliklerini yazabiliriz.
(A+b). (A-b)=a kare-b kare.

Özdeşlikleri daha iyi anlamak için birkaç örnek çözelim.

Örnek: İki sayının toplamı 17, kareleri toplamı 145 ise bu sayıların çarpımı kaçtır?
Çözüm: x kare+y kare=(X+y) ifadesinin karesi-2.x. Y.

2.x. Y=289-145
2.x. Y=144
X. Y=72
Sonuç:72

Çarpanlara ayırma da bazı bilmemiz gereken kurallar vardır. Bunlar aşağıda verilmiştir.
Örnek:5a+5b=5(A+b)
Örnek: xy-xb-yb+b kare=x(Y-b)+b (B-y)
Örnek: xkare+5x+6 ifadesini çarpanlara ayıralım.

Çözüm:6 sayısının çarpanlarını topladığımız zaman 5 sayısını elde etmemiz gerekmektedir. Bunun için 2 ve 3 sayılarını çarpan olarak kullanabiliriz. Bu durumda ifademiz (X+3). (X+2) şeklinde ifade edilebilir.
Örnek:6x kare+7x-3 ifadesini çarpanlarına ayıralım.

Çözüm:3 sayısını 3 ve (-1) şeklinde çarpanlarına ayırırız.7 sayısı pozitif olduğu için büyük sayıya yani 3 sayısına pozitif işaret verdik.6 sayısı çarpanlarına iki şekilde ayrılır. Bunlar 6 ve 1 sayıları ya da 3 ve 2 sayıları olarak ama 6 ve 1 sayılarını kullandığımız zaman 7 sayısına ulaşamayız. Bu yüzden 3 ve 2 sayılarını kullanırız.3 ve 3 sayılarının çarpımının sonucu 9 eder ve 2 ve (-1) sayılarının çarpımının sonucu (-2) eder son olarak da 9 ve (-2) sayılarını toplar isek 7 sayısına ulaşabiliriz. Bu durumda ifademizi (3x-1). (2x+3) şeklinde çarpanlarına ayırmış olarak yazabiliriz.

İyi Çalışmalar arkadaşlar.
" } ] }