{ "title": "Üslü Sayılarda Çarpma İşlemi", "image": "https://www.carpimtablosu.gen.tr/images/uslu-sayilarda-carpma-islemi.gif", "date": "20.01.2024 06:29:01", "author": "abdurrazak tekin", "article": [ { "article": "
Üslü sayılarda çarpma işlemi, üslü sayı bir sayının kendisi ile çarpımının pratik bir biçimde ve kısa yoldan gösterilmesi demektir. Üslü sayıların bir diğer adı da üstel sayılardır.

Matematikte üslü sayılarda çarpma işlemi, oldukça zevkli ve zevkli olduğu kadar da önemli bir konudur. Çünkü temel eğitimden orta öğretime geçiş ve üniversiteye giriş ve yerleştirme sınavlarında üslü sayılarda çarpma işlemi ile ilgili olarak kritik sorular sorulabilmektedir. Bu konu ile ilgili çıkabilecek soruları doğru ve hızlı bir şekilde çözmek demek; kaliteli bir orta öğretim kurumuna ya da güzel bir üniversiteye bir adım daha yaklaşmak demektir. Bu nedenle bir manada üslü sayılarda çarpma işlemi aslında matematik konuları içinde bir kritik eşiktir.

Üslü Sayılarda Taban ve Üs Terimleri Ne Demektir?

Bilindiği gibi matematikte bir konuyu iyice kavramanın temel şartı, o konu ile ilgili temel terimleri iyice öğrenmektir. Eğer terimler eksik ya da yanlış öğrenilirse, konu ile alakalı çıkabilecek soruları yanlış cevaplama ihtimali çok yüksektir. O yüzden üslü sayılarda geçen temel iki terimi çok iyi kavramamız gerekiyor. Bu terimler, taban ve üs diye adlandırılan terimlerdir. Şimdi bu terimlere çok kısa bir göz atalım. Taban ve üs terimlerini birer harf ile gösterecek olursak, tabana a, üsse de n dersek, konu daha iyi anlaşılabilir ve bir üslü sayıyı yazacak olursak, an biçiminde yazabiliriz.

Üslü Sayılarda Çarpma İşlemi Nasıl Yapılır?

Üslü sayılarda çarpma işlemi yapılırken tabanlar ve üslerin aynı ya da farklı oluşlarına göre farklı işlemler yapılır. Şimdi bu işlemleri sırası ile görelim.
Eğer tabanlar aynı; fakat üsler farklı ise o zaman ortak taban, taban olarak yazılır. Üsler toplanarak ortak tabana üs olarak yazılır.

23x25=23+5=28
Eğer tabanlar farklı; fakat üsler aynı ise o zaman tabanlar çarpılıp taban olarak yazılır. Ortak üs ise tabana üs olarak yazılır.

29x49=(8)9= 89
Hem tabanlar hem de üsler farklı ise o zaman önce sayıların kuvvetleri alınır. Sonra çarpma işlemi yapılır.

23x52= 8x25= 200
" } ] }