Çarpım Tablosu Nasıl Öğretilir
11 Temmuz 2024

Çarpım Tablosu Nasıl Öğretilir

Çarpım Tablosu Nasıl Öğretilir?

Geçmiş öğretim dönemlerinde çarpım tablosu, körü körüne ezberlenmesi gereken bir liste olarak görülürdü. Bu nedenle, neyi ve neden hesapladığımızı bilmediğimiz için çabucak unutulan sıkıcı bir çizelge olarak karşımıza çıkardı. Çarpım tablosunun neden ve sonucunu bilmemek, çocuklar için bir kâbus haline dönüşürdü. Yanlış metotlar kullanıldığından, işlemler sıkça yanlış yapılır ve matematiğin dört temel işlemi—çarpma, toplama, bölme, çıkarma—sıkıcı bir hâl alırdı. Çocukların matematiği sevmeme nedenlerinden biri de dört ana işlemin mantığını bilmemelerinden kaynaklanmaktadır. Bu işlemleri sevdirebilmek için bazı yöntemler mevcuttur. Ancak, aile bireylerinin de uygulaması gereken yöntemler bulunmaktadır.

Çarpım Tablosu Öğretilirken Çocuğa Karşı Nasıl Davranılmalıdır?

  • Matematiğin ana kuralı olarak çarpma işleminin mutlaka bilinmesi gerektiği vurgulanmalıdır.
  • Toplama işlemindeki gibi sayıları toplamanın zevkli hale getirilmesi için, örneğin 2 ile 2'nin toplamının 2 tane çikolatanın toplamı olduğu gibi metotlar belirlenmelidir.
  • Yapılan işlemlerin sonucunda çocuğun araba, bebek gibi oyuncaklarla bağdaştırarak göstermesi sağlanmalıdır.
  • Çocuğun her öğrendiği işlemi tekrar etmesini sağlamak için uygun ortamlar oluşturulmalıdır.
  • Çarpım tablosunun kolayca öğrenilebilmesi için çeşitli aktivitelerle pekiştirilmesi sağlanmalıdır.

Çarpım Tablosu Öğretilirken Dikkat Edilecek Kurallar

Çarpma ile toplamanın yakın ilgisini belirtmek, çarpma öğretiminde ilk temel kural olarak bilinmelidir. Çocukların hatırlamakta zorluk çektikleri çarpmaları bulabilmeleri için, hatırladıkları toplamalardan ya da çarpanlardan yararlanmaları sağlanmalıdır. Bu durumu zevkli hale getirmek için her bir çarpma işlemi için bir hayvan figürüyle ya da sevilen çizgi film karakterinin çizimiyle hatırlama işlemi oluşturulabilir. Özellikle çarpma işleminde, 2 ile çarpılan sayılarda, sonucun alt alta iki defa yazılarak toplandığında aynı olduğu bilinmelidir.

Örneğin:

3+3=6
3*2=6
9+9+9=27
9*3=27
Bu şekilde yapıldığında, sayılar farklı rakamlarla olsa da sonuca kolayca ulaşılabilir. Örnekteki gibi sayının 2 ile çarpılmasında çıkan sonucun, 3 ile 3'ün toplandığında aynı sonuç olduğu bilinmelidir. Bu metot öğretildiğinde, çocuklar kendi kendine diğer sayıların 2'li ve 3'lü çarpanlarını rahatlıkla hesaplayabilir.

Matematiksel işlemin mantığının, çarpanlarda yer değiştirme söz konusu olsa da sonucun asla değişmeyeceği de çarpım tablosu öğretiminde belirtilmesi gereken kurallardandır.

Örneğin:

5+3=8
3+5=8
Bu metodun öğretilmesi, çocuğun diğer çarpma işlemlerini de rahatlıkla ezberlemesine sebep olmaktadır. Çünkü çarpım tablosundaki işlemler birbirinin tekrarı niteliğindedir.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Çarpım tablosunu öğretirken oyun ve aktivitelerden faydalanmak, süreci daha eğlenceli ve etkili hale getirebilir. Örneğin, çarpım tablosu kartları kullanarak hafıza oyunları oynayabilir veya çocuklara interaktif eğitim materyalleri sunabilirsiniz. Ayrıca, günlük yaşamdan örnekler vererek çarpma işleminin gerçek hayattaki kullanımını göstermek, çocukların konuyu daha iyi kavramalarını sağlayacaktır.

Unutulmamalıdır ki, sabır ve anlayış her eğitim sürecinin temel taşlarıdır. Çocukların öğrenme hızları birbirinden farklı olabilir, bu nedenle her çocuğa kendi hızında öğrenme fırsatı tanınmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

4. sınıf öğrencisi öykü

04 Haziran 2024 Salı

Benim adım Öykü. 4.sınıf öğrencisiyim. Yedileri ve sekizleri sayabiliyorum. Ancak biri bana yedi kere dokuz kaç eder ve ya sekiz kere altı kaç eder dediğinde cevap veremiyorum.Neden?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Öykü, bu tür sorularla başa çıkmak bazen zor olabilir, ama endişelenme! Çarpma işlemlerini öğrenmek zaman ve pratik gerektirir. Yedi kere dokuzun kaç ettiğini bulmak için, 7 sayısını 9 defa toplaman yeterli olacak: 7+7+7+7+7+7+7+7+7 = 63. Aynı şekilde sekiz kere altı için de 8 sayısını 6 defa toplaman gerekir: 8+8+8+8+8+8 = 48. Bu tür soruları çözerken sabırlı ol ve pratik yapmaya devam et. Eminim zamanla çok daha iyi olacaksın!

2. Cevap
cevap

Meveddet

Merhaba Öykü Hanım, bu durumun en büyük nedeni antrenman yapmamanızdır. Bol bol kendinize çarpma sorarak öğrenmeye çalışın. Zaten kısa bir süre içerisinde tam olarak hızlı hızlı cevap verebileceksiniz. Bunun için bol bol çarpım tablosu çözebilirsiniz.

soru

esma

01 Haziran 2024 Cumartesi

5. sınıftayım yıllardır ezberleyemiyorum hoca 1 günde ezberlenecek diyor ya of çok zor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Esma, hoca bazen zorlayıcı olabilir ama pes etme! Belki de ezberleme yöntemini değiştirmek yardımcı olabilir. Küçük parçalara bölerek çalışmayı deneyebilirsin. Bol şans!

soru

Yavuz

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Çarpım tablosunu nasıl öğreniriz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Yavuz, çarpım tablosunu öğrenmenin en etkili yolu sürekli pratik yapmaktan geçiyor. Her gün belirli bir bölümü çalışarak başlayabilirsiniz. Örneğin, ilk olarak 1 ve 2 ile çarpanları çalışıp, daha sonra 3, 4 ve devamını ekleyebilirsiniz. Ayrıca, çocuklar için çeşitli mobil uygulamalar ve oyunlar da çarpım tablosunu daha eğlenceli hale getirebilir. Sabırlı ve istikrarlı olursanız, kısa sürede çarpım tablosunu ezberlemiş olursunuz. Kolay gelsin!

2. Cevap
cevap

Andak

çarpım tablosunu öğrenmek kişide bitiyor. önce öğrenmek istemeniz gerekir. çarpım tablosu ezberleme metodları vardır tabi bunlardan bir tanesi yazarak ve sorarak öğrenmedir kalıcı ve hızlı öğrenmemizi sağlar. siz de kolayca öğrenmek istiyorsanız baştan başlayın ve her gün bir sayıyı defalarca yazarak ve okuyarak öğrenmeye çalışın ve bunu hayatta kullanarak pekiştirin.

soru

6. Sınıf Öğrencisi

12 Mayıs 2024 Pazar

Ben ezberliyorum, sonra hemen geri unutuyorum. Ve bir hafta sonra sınavım var. Ne yapmam gerek?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba 6. Sınıf Öğrencisi,

Ezber yapmak bazen zorlayıcı olabilir, ama bu süreci daha etkili hale getirmek için bazı yöntemler deneyebilirsin. Öncelikle, öğrenmeye çalıştığın bilgileri anlamaya çalış. Anlayarak öğrenmek, bilgi kalıcılığını artırır.

Ayrıca, çalışırken küçük molalar vermek ve tekrar yapmak da önemlidir. Bilgiyi küçük parçalar halinde çalış ve bu parçaları belirli aralıklarla tekrar et. Çalışma planı yaparak her gün belirli bir süre çalışabilir ve sınavdan önce genel bir tekrar yapabilirsin.

Ayrıca, not almak ve bu notları kendi cümlelerinle özetlemek de öğrenme sürecini kolaylaştırabilir. Bilgileri başkalarına anlatmak ya da sesli olarak kendine anlatmak da hatırda kalıcılığı artırabilir.

Başarılar dilerim!

2. Cevap
cevap

Nagihan

Sizin için pratik olan bir yöntem bulabilirsiniz. Örneğin 5 ile 4 çarpımını rahatlıkla yaparken 5 ile 8 çarpımını yapmakta zorlanıyorsanız eğer 8in 4 bir katı olduğunu hatırlayarak böyle bir yöntem geliştirebilirsiniz. Örneğin öncelikle 5 ile 4ü çarpıp 20 bulursunuz sonrasında 20 sayısını 2 ile çarparak 5 ile 8in çarpımını bulabilirsiniz.

soru

Emre Ekmekçi

30 Nisan 2024 Salı

Ben biraz severim biraz semem sınavları ya siz?:D

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Emre Ekmekçi, sınavlar konusunda karışık hisleriniz olduğunu anlıyorum. Bu oldukça yaygın bir durum. Sınavlar, bir yandan bilgimizi test etme fırsatı sunarken, diğer yandan stres ve baskı yaratabiliyor. Önemli olan, sınavlara hazırlanırken dengeli bir yaklaşım benimsemek ve kendinize fazla baskı yapmamak. Umarım sizin için en iyi sonuçları alırsınız!

2. Cevap
cevap

Mahbube

Merhaba, emre bey hayatımızın her alanı ne yazık ki sınavdan geçiyor önce okul bitirip sınıf atlamak için girdiğimiz sınavlar, sonra bir işe girdiğimiz de performansımızı sergilemek için sınavlar kimisi zor kimisi kolay ama başarılı olduğumuz her sınav bizi bir sonraki evreye hazırlıyor. Dilerim sizde sevdiğiniz bazende sevmediğiniz sınavları hep başarın.

soru

nida

28 Nisan 2024 Pazar

ben 3e geçtim ve 7dileri biliyorum
ama 8leri bir türlü bilemiyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nida,

Öncelikle tebrikler, 3'e geçmek büyük bir adım! 7'leri bildiğine göre oldukça ilerlemişsin. 8'leri öğrenmek için pratik yapmaya devam etmelisin. Belki de 8'leri yazarken ya da okurken daha fazla alıştırma yapabilirsin. Eminim ki kısa sürede 8'leri de rahatlıkla öğreneceksin. Başarılarının devamını dilerim!

2. Cevap
cevap

Tecella

Çarpım tablosunu öğretebilmek için önce görsel olarak göz önünde bulundurulması gerekir. Kişi sırasına göre görsel olarak hafızasında kaydettiği sayıları gözlerini kapayarak en az 10 defa tekrar ettikten sonra diğer sayıya geçerek kolaylıkla öğrenebilir. Diğer öğrenme şekliyse eğlenceli bir hale getirerek öğretilebilir. Mesela renkli kağıtlar üzerine sayılar yazılarak oyun haline getirilebilir.

soru

hande

12 Nisan 2024 Cuma

ezberliyemiyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hande,

Ezberleme konusunda zorlanman gayet normal. Herkesin öğrenme tarzı farklıdır ve bazı yöntemler diğerlerine göre daha etkili olabilir. Örneğin, not alarak çalışmak, bilgiyi çeşitli kaynaklardan tekrar etmek veya konuyu bir başkasına anlatmak öğrenmeni kolaylaştırabilir. Ayrıca, küçük molalar vererek çalışmak da beyninin bilgiyi daha iyi işlemesine yardımcı olabilir. Sabırlı ol ve kendine zaman tanı. Başarılar dilerim!

2. Cevap
cevap

Beksan

Merhaba Hande, çarpım tablosunu ezberlemek seni işlem yapmaktaki, problem çözmekteki birçok sıkıntıdan kurtarır. Yani sen belki çarpım tablosunu ezberlemeyi sıkıntı olarak görüyorsun ama aslında kendini daha büyük zorluklardan kurtarmak için ezberlemen faydalı olacaktır. Ezber yöntemi olarak adım adım gidip (yani birlerden başlayıp) hergün defterine 10 kere yazmayı deneyebilirsin. Kolaylıklar dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çarpım Tablosu 10lu Test

Çarpım Tablosu 10lu Test

Editörün Seçtiği

Çarpım Tablosu Nedir?

Çarpım Tablosu Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Rasyonel Sayılarda Çarpma

Rasyonel Sayılarda Çarpma

Çarpım Tablosu 3'leri Öğrenme

Çarpım Tablosu 3'leri Öğrenme

Çarpım Tablosu 6'ları Öğrenme

Çarpım Tablosu 6'ları Öğrenme

Çarpım Tablosu Alıştırmalar

Çarpım Tablosu Alıştırmalar

Çarpım Tablosu 1'leri Öğrenme

Çarpım Tablosu 1'leri Öğrenme